palacinky

Palacinky

U nás doma sa stali palacinky symbolom piatku. Vždy v piatok po škole sme si zvykli robiť s našimi babami piatkovú párty. Prišli sme domov zhodili sa veci zo školy a zo škôlky a začali sme spolu robiť cesto na palacinky. Pre mňa sú palacinkové piatky jediný deň v týždni, keď viem čo mám variť 🙂 Kedysi boli považované palacinky za posvätné jedlo. 

História palaciniek

Dnes sú palacinky maškrta celého sveta. Palacinky patria medzi najobľúbenejšie a najznámejšie jedlá nielen v domácnostiach, ale aj v renomovaných reštauráciách. V každej reštaurácií môžeme nájsť nejaký druh palaciniek. 
 
U Rimanov to boli Alito Docia a jednotlivé zložky cesta sa skladali z mlieka, vajec a múky. Prvé tri palacinky však boli považované za posvätné. Označené krížikom a posypané soľou slúžili na to, aby „odohnali“ zlo. 
 
Zaujímavosťou je, že za ich vynález nevďačíme žiadnemu jednotlivcovi. História naznačuje, že palacinky v rôznych formách a podobách sa objavovali v mnohých krajinách.  
 
A hoci ide o tenký plochý „koláč“ z cesta upečený na panvici a v každej krajine je podávaný s rôznymi plnkami – mäsom či syrom, medom či ovocím, javorým sirupom, zmrzlinou či džemom, všade na svete si môžeš kúpiť palacinky.

Čo potrebujeme?

  • 3 dcl mlieka
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 20 dkg hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli
pancakes, maple syrup, sweet

Hor sa na palacinky

Cesto na palacinky si urobíme tak, že všetky spomínané ingrediencie si spolu zmiešame, necháme chvíľu postáť a potom už môžeme smelo robiť palacinky. Mne sa podarí urobiť cca 15 palaciniek, z tohto množstva cesta, ale záleží to samozrejme aj od panvice, na ktorej palacinky robíme. Ak potrebujete vidieť ako nám to skvelo ide aj s malými pomocníkmi tak nakuknite na môj IG profil. Urobili sme skrátený video postup.

Dobrú chuť !

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *